HomeȘtiință

Pentru prima dată în istorie s-a reușit obținerea de energie prin fuziune nucleară. Este modul în care funcționează Soarele

Pentru prima dată în istorie s-a reușit obținerea de energie prin fuziune nucleară. Este modul în care funcționează Soarele

SUA au anunțat marți obținerea de energie netă prin fuziune nucleară, modul de funcționare al Soarelui. Este pentru prima dată în istoria omenirii cân

SUA au anunțat marți obținerea de energie netă prin fuziune nucleară, modul de funcționare al Soarelui. Este pentru prima dată în istoria omenirii când se atinge acest reper, în condițiile în care fuziunea nucleară produce energie 100% curată.

Departamentul de Energie american și alți lideri științifici federali au anunțat că o reacție de fuziune pe care a realizat-o Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) din California a obținut energie netă, ceea ce înseamnă că reacția a generat mai multă energie decât a fost introdusă pentru a iniția reacția. Este prima dată când omenirea atinge acest reper, scrie CNBC.

Fuziunea este modul în care Soarele produce energie, dar generarea de energie prin fuziune aici, pe Pământ, a amăgit oamenii de știință de zeci de ani.

Obținerea energiei nete pozitive deschide calea pentru trecerea fuziunii de la o știință de laborator la o sursă de energie utilizabilă.

Fuziunea este deosebit de atractivă, având în vedere urgența tot mai mare a schimbărilor climatice, deoarece nu produce emisii de carbon și nici deșeuri nucleare de lungă durată asociate cu fisiunea nucleară, care este tipul de energie nucleară folosit astăzi.
”Acest lucru va face ca fuziunea să fie o sursă de energie sigură și durabilă în viitorul apropiat”

Evenimentul a avut loc pe 5 decembrie, a precizat LLNL pe contul său de Twitter. „Pe 5 decembrie 2022, o echipă a făcut istorie prin realizarea aprinderii prin fuziune”, a scris instituția.

„Cunoscut și sub denumirea de prag de rentabilitate a energiei științifice, experimentul a produs mai multă energie din fuziune decât energia laser folosită pentru a-l conduce”, explică cercetătorii.

„Asta e important. Rezultatele anterioare au adus date record, dar nu au produs încă mai multă energie decât a fost introdusă”, a declarat Andrew Holland, CEO al grupului Fusion Industry Association, pentru CNBC.

„Pentru prima dată pe Pământ, oamenii de știință au confirmat că un experiment cu energia de fuziune a eliberat mai multă putere decât a fost nevoie pentru a o iniția, dovedind baza fizică a energiei de fuziune. Acest lucru va face ca fuziunea să fie o sursă de energie sigură și durabilă în viitorul apropiat”, a mai afirmat Holland.

Un pas către Sfântul Graal al energiei curate

S-au tot făcut speculații în zilele premergătoare conferinței de presă, deoarece interesul pentru fuziune ca o potențială sursă de energie viabilă a crescut dramatic în ultimii ani, pe măsură ce preocupările legate de schimbările climatice și securitatea energetică au devenit mai acute.

Peste 90 de reactoare nucleare funcționează în prezent în Statele Unite, dar acele reactoare nucleare produc energie prin fisiune nucleară, adică atunci când un neutron se sparge într-un atom mai mare, făcându-l să se împartă în doi atomi mai mici și eliberând multă energie. Reacțiile de fisiune nucleară nu eliberează emisii de dioxid de carbon și sunt considerate energie curată, potrivit Departamentului de Energie al SUA.

Statele Unite au obținut aproximativ 19% din producția de electricitate la scară de utilitate din acele centrale nucleare în 2021, conform Administrației de Informații Energetice din SUA, iar energia din reactoarele de fisiune nucleară reprezintă jumătate din energia curată generată în Statele Unite, potrivit Departamentului de Energie.

Acele reactoare generează însă deșeuri nucleare care sunt radioactive pentru o perioadă foarte lungă de timp, iar majoritatea țărilor, inclusiv Statele Unite, depozitează în prezent acele deșeuri nucleare în butoaie, pe situri ale reactoarelor nucleare. Eforturile de a construi un depozit geologic subteran permanent pentru deșeurile de fisiune nucleară au fost până acum blocate în Statele Unite.
Oamenii de știință încearcă din anii 50 să obțină energie din fuziunea nucleară

Fuziunea are loc atunci când doi atomi se lovesc pentru a forma un atom mai greu, eliberând cantități uriașe de energie fără a genera emisii de dioxid de carbon sau deșeuri nucleare.

Dar s-a dovedit extrem de dificil să susții o reacție de fuziune aici pe Pământ, iar oamenii de știință încearcă asta de zeci de ani. În special, este nevoie de cantități masive de energie pentru a genera fuziunea în reacții și, până la acest experiment, nimeni nu a demonstrat capacitatea de a obține mai multă energie din reacție decât este nevoie pentru a o alimenta.

„Oamenii de știință s-au străduit să demonstreze că fuziunea poate elibera mai multă energie decât este introdusă încă din anii 1950”, a declarat pentru CNBC, fizicianul Arthur Turrell.

„În aceste decenii, de fiecare dată când cineva a cerut finanțare pentru dezvoltarea energiei de fuziune, răspunsul a fost întotdeauna „în primul rând, trebuie să arăți că funcționează în principiu”, a spus Turrell. „Adică, trebuie să arăți că un experiment de fuziune poate produce mai multă energie decât folosește. Cercetătorii de la LNLL au făcut acest lucru pentru prima dată”.
”Fuziunea va oferi lumii energie curată, sigură și din belșug”

Succesul ar putea stimula, de asemenea, mai multe investiții private în fuziune, care este deja un subiect fierbinte – până acum, investitorii au investit aproape 5 miliarde de dolari în startup-uri private din domeniul energiei de fuziune, potrivit Asociației Industriei de Fuziune, și mai mult de jumătate din această sumă din al doilea trimestru al anului 2021.

Într-adevăr, industria privată de fuziune vede acest lucru ca pe un câștig.

„Acum, industria de fuziune cu finanțare privată va face următorii pași, transformând astfel de rezultate experimentale într-o sursă viabilă de energie curată și sigură”, a declarat Holland pentru CNBC.

„Pe scurt, acest lucru va arăta lumii că fuziunea nu este science fiction: va fi în curând o sursă viabilă de energie. Desigur, există încă mulți pași între aceste rezultate experimentale și centralele de fuziune, dar acesta este o piatră de hotar importantă care ne aduce mai aproape de ziua în care fuziunea va oferi lumii energie curată, sigură și din belșug”.

Comentarii

WORDPRESS: 0