HomeBusiness

Termocentrala Mintia a fost vândută unei firme irakiene cu sediul în Iordania, înregistrată în insulele Cayman

Termocentrala Mintia a fost vândută unei firme irakiene cu sediul în Iordania, înregistrată în insulele Cayman

Why economists will change your life. The oddest place you will find entertainment weeks. 9 things you don't want to hear about entertainment

Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, după ce, marţi, a achitat restul de 81 de milioane de euro din preţul la care aceasta a fost valorificată, informează compania Expert Insolvenţă, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit unui comunicat al societăţii de insolvenţă, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro, din care 10.000.000 euro au fost achitaţi de cumpărător ca şi garanţie de participare la licitaţia publică ce a avut loc în data de 26 august 2022, iar restul marţi, 27 decembrie 2022.

„Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, anunţă finalizarea tranzacţiei prin care Termocentrala Mintia este cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8500 MW. Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022. Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA”, se spune în comunicat.

Conform site-ului Mass Group Holding, acesta este un grup irakian, înregistrat în insulele Cayman, dar cu sediul central în Amman (Iordania). Din el fac parte 7 companii, totalizând 2.500 de angajați.

Părţile au semnat contractul de vânzare-cumpărare la data de 27 decembrie 2022, dată la care a Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei. Tranzacţia este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a ţării, şi totodată cea mai mare tranzacţie din insolvenţă de anul acesta.

„Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi, astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. În acest sens, Transelectrica şi Transgaz au acordat deja avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.

„Ne bucurăm că am finalizat această tranzacţie în termenii agreaţi. Am avut sprijinul tuturor părţilor implicate pentru a obţine avizele şi autorizaţiile necesare ca să putem demara investiţia în modernizarea şi dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiţia de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacităţii de producţie făcând din Termocentrala Mintia, una din cele mai modern facilităţi din Europa şi, în acelaşi timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producţia de energie electrică din surse regenerabile care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, a spus Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Licitaţia publică a avut loc în data de 26 august 2022 şi s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Compania a achitat garanţia de participare la licitaţie de 10.000.000 euro. Conform procedurilor legale, termenii tranzacţiei au fost stabiliţi şi aprobaţi de adunarea creditorilor, prin intermediul Caietului de sarcini privind valorificarea activului, şi au fost agreaţi prin procesul-verbal de licitaţie.

Termenul de plată a preţului integral, aprobat de către creditori, a fost de 120 zile de la data la care a avut loc licitaţia. Astfel, ultima zi când compania putea să achite restul sumei a fost data de 27 decembrie 2022. Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea preţului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara şi cumpărător.

Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la preţul de pornire, respectiv 91.236.832,87 euro, respectiv 100% din valoarea de piaţă stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Comentarii

WORDPRESS: 0